Карикатура

38.Светска галерија на карикатури - Скопје 2010

Интересот и квалитетот на карикатурите кои ги добиваме на 38.Светска галерија накарикатури - Скопје 2010 е најдобрата потврда за нашите напори да продолжи една од најстарите меѓународни галерии на карикатурата. Токму еден од иницијаторите за раѓањето на Светската галерија на карикатури, пред 41 година во далечната 1969, познатиот македонски карикатурист, почитуван на најпрестижните светски фестивали на карикатура - Дарко Марковиќ - оваа година е добитник на највисоката награда:

Гран при за животно дело - ДАРКО МАРКОВИЌ, Македонија

Останати награди:

Прва награда за карикатура - БОЖО СТЕФАНОВИЌ, Босна и Хецеговина
Прва награда за сатиричен цртеж - ДУШАН ЛУДВИГ,Србија
Прва награда за стрип - АФСУН АЗИМИ МОГХАДАМ, Иран

Специјални награди:
КОСТАДИН УСТАПЕТРОВ, Македонија
ОТО ЛОТАР, Германија 
ТОШО БОРКОВИЌ, Србија
ВЛАДИМИР КАЗАНЕВСКИ, Украина
АЛЕКСЕЈ МИКАЈЛУШЕВ, Украина
АНЏЕЛО КАМПАНЕР, Италија
ИВАН ХАРАМИЈА, Хрватска
МАСАФУМИ КИКУЧИ, Јапонија
ТРАЈКО ПОПОВ, Бугарија
ГРИГОРИ КАЦ, Израел
СТАНЕ ЈАГОДИЧ, Словенија