Карикатура

41.Светска галерија на карикатури - Скопје 2013

Традиционално, и овогодишното издание на Светската галерија на карикатури, Скопје 2013, наиде на голем интерес кај интернационалната заедница на карикатуристите - 407 карикатуристи, од 63 земји во светот, учествуваа со над 1580 карикатури.

Интернационалното жири на 41-та Светска галерија на карикатури, Скопје 2013 во состав:

Ленг МУ, Кина – карикатурист и директор на GooglM Mузејот на карикатури
Лиза ДОНЕЛИ, САД – карикатурист во NewYorker
Петер ПИСМЕСТРОВИЌ, Австрија – карикатурист
Ердоган БАСОЛ, Турција – карикатурист 
Мице ЈАНКУЛОВСКИ, Македонија – карикатурист и претставник од Остен

...донесе одлука за награди на следните автори:

ПРВА НАГРАДА за КАРИКАТУРА - Јури КОСОБУКИН, Украина
ПРВА НАГРАДА за САТИРИЧЕН ЦРТЕЖ - Мехмет АРСЛАН, Турција
ПРВА НАГРАДА за СТРИП - Саед САДЕГИ, Иран

СПЕЦИЈАЛНИ НАГРАДИ

Родриго де Лира МИНЕ РОЧА, Бразил
Никола ЛИСТЕШ, Хрватска
Зоран ПЕТРОВИЌ, Германија
Алиреза ПАКДЕЛ, Иран
Алиреза ЗАКЕРИ, Иран
Махмуд АЗАДНИА, Иран
Павел ХАФИЗОВ, Латвиа
Блаже ДОКУЛЕСКИ, Македонија
Павел КОНСТАНТИН, Романиа
Тошо Борковиќ, Србија
Мехмет КАРАМАН, Турција

Награден карикатурист

Јури КОСОБУКИН, Украина