Карикатура

42. Светска галерија на карикатури - Скопје 2014

НАГРАДЕНИ КАРИКАТУРИСТИ на 42. Светска галерија на карикатури - Скопје 2014:    

Валериј МОМОТ, Украина - ПРВА  НАГРАДА за КАРИКАТУРА 
Лук ВЕРНИМЕН, Белгија - ПРВА НАГРАДА за САТИРИЧЕН ЦРТЕЖ
Валентин ДРУЖИНИН, Русија - ПРВА НАГРАДА за СТРИП 

Петар МИТРОВ, Македонија - Награда ЦИЦО (за македонски карикатурист)

ПОСЕБНИ НАГРАДИ

Рамзес Моралес ИСКУЕРДО, Куба
Слободан СРДИЌ, Србија
Лук ДЕШИМАКЕР, Белгија
Ерај ОЗБЕК, Турција
Јири НОВАК, Чешка
Владимир ПАВЛИК, Словачка
Божидар Божо СТЕФАНОВИЌ, Босна и Херцеговина                        
Павел КОНСТАНТИН, Романија                                            
ДАРСОНО, Индонезија                                                     
Фенг ГУИБО, Кина

Награден карикатурист

Прва награда за карукатура
Прва награда за сатиричен цртеж
Прва награда за стрип
Награда ЦИЦО