Карикатура

46. Светска галерија на карикатури - Скопје 2015

ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ

Организатор на манифестацијата е ОСТЕН Скопје, Република Македонија 
Селектираните дела ќе ги оценува меѓународно жири
Официјалното објавување на наградите и отворањето на изложбата ќе се одржи на 28 мај 2015 во Галерија Остен, Скопје, Македонија
 

ПРОПОЗИЦИИ

Категории:          карикатура • сатиричен цртеж • стрип (максимум една табла без зборови)
Тема / Техника: слободни
Формат:                А4 (21,9 x 29,7) или А3 (29,7 x 42,0)
 

КРИТЕРИУМИ

Авторот може да конкурира со повеќе свои дела, но ИСКЛУЧИВО со ОРИГИНАЛНИ.
Пријавувањето се врши со формулар кој треба да се пополни (електронски или рачно), да се испрати по е-маил, а потоа отпечатен да се испрати по пошта, заедно со пријавените дела  (куса биографија и слика на авторот е пожелна)
Пријавените дела испратени до организаторот стануваат дел од колекцијата на ОСТЕН. Види ПРАВИЛА за учество!

Делата кои ќе стигнат на адресата на ОСТЕН до 31 март 2015 ќе се земат во предвид за селекција

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО

Пријава за учество  

ЖИРИРАЊЕ                                                                              

На пристигнатите оригинални дела прелиминарна селекција ќе направат Алла и Чавдар ГЕОРГИЕВИ - карикатуристи од Бугарија.
Селектираните дела влегуваат во конкуренција за награди, а наградите одлучува интернационално жири
 

ИНТЕРНАЦИОНАЛНО ЖИРИ

Мидхад Ајановиќ АЈАН, Шведска – карикатурист, автор на анимирани филмови, публицист
Стане ЈАГОДИЧ, Словенија – независен карикатурист, уредник и публицист
Проф. Д-р Мурат ЕРДОГАН, Турција – истражувач на политичка карикатура
Бернд ПОХЛЕНЦ, Германија – карикатурист и директор на најголемата заедница на карикатуристи “Тунпул”
Мице ЈАНКУЛОВСКИ, Македонија – карикатурист и претставник од ОСТЕН
 

НАГРАДИ

ПРВА НАГРАДА за карикатура (1000$)
ПРВА НАГРАДА за сатиричен цртеж (1000$)
ПРВА НАГРАДА за стрип (1000$)
10 ПОСЕБНИ НАГРАДИ (Плакета)
НАГРАДА ЦИЦО* (Плакета - за македонски карикатурист)
* Во чест на големиот македонски карикатурист Василије Поповиќ – Цицо
 

ПРЕТСТАВУВАЊЕ 

Селектираните дела ќе бидат изложени во галерија ОСТЕН од 28.05.-28.06.2015
Селектираните дела ќе бидат застапени во каталогот
Сите учесници застапени во каталогот ќе добијат примерок по пошта
Организаторот ги покрива трошоците за сместување за време на отворањето на наградените карикатуристи
кои ќе најават доаѓање до 1 мај 2014.