55 Светска галерија на карикатури - Скопје 2023


Драги пријатели КАРИКАТУРИСТИ, да ја започнеме годината со убава вест!
Задоволни што во текот на нашето педесет-и-три годишното постоење направивме мрежа на исклучителни карикатуристи – соработници и пријатели на ОСТЕН, ја објавуваме 55-та СВЕТСКА ГАЛЕРИЈА на КАРИКАТУРИ Скопје 2023!

ПРИЈАВУВАЊЕ
За РЕГУЛАРНО ПРИЈАВУВАЊЕ апликантот треба:
- ДА ПОПОЛНИ ФОРМУЛАР за ПРИЈАВУВАЊЕ (електронски или рачно) и да го испрати на е-маил адресата cartoons@osten.com.mk заедно со фотографија, биографија и дигитални слики од делата кои ги пријавува
- ИСТИТЕ ЕЛЕКТРОНСКИ ПРИЈАВЕНИ ДЕЛА – оригинални или дигитални (отпечатени, нумерирани и потпишани) ДА ГИ ИСПРАТИ ПО ПОШТА заедно со отпечатениот и потпишаниот формулар на нашата адреса:
ОСТЕН – СВЕТСКА ГАЛЕРИЈА НА КАРИКАТУРИ, “8-ма Ударна бригада” 2, 1000 Скопје, Северна Македонија
со назнака: БЕЗ КОМЕРЦИЈАЛНА ВРЕДНОСТ! САМО ЗА ИЗЛОЖБА!!! – најдоцна до 30-ти јуни 2023 !
- НА ЗАДНАТА СТРАНА од секое дело да ГО НАПИШЕ своето име, земјата и насловот на делото

РОКОВИ
• Процесот на организација на 55. СГК Скопје 2023 се одвива во четири фази:
   - АПЛИКАЦИЈА (март – јуни 2023)
   - СЕЛЕКЦИЈА  + објавување на селектирани карикатуристи (јули – септември 2023)
   - ЖИРИРАЊЕ + објавување на финалисти (октомври 2023)
   - ОБЈАВУВАЊЕ на НАГРАДЕНИТЕ КАРИКАТУРИСТИ (октомври – ноември 2023)
ОФИЦИЈАЛНАТА ИЗЛОЖБАТА и ДОДЕЛУВАЊЕТО на НАГРАДИТЕ (декември 2023) во Скопје, Р.С.М.
 
КРАЕН РОК за пристигнување на делата за учество на 55. СГК Скопје 2023 - 30-ти јуни 2023 !!!

НАГРАДИ
ГРАН ПРИ за ЖИВОТНО ОСТВАРУВАЊЕ (1500 $ и скулптура) – одлука на амбасадорите на ОСТЕН
ПРВА НАГРАДА (1000 $ и плакета) – одлука на интернационалното жири
ВТОРА НАГРАДА (500 $ и плакета) – одлука на интернационалното жири
5 ТРЕТИ НАГРАДИ (плакета) – одлука на интернационалното жири
5 ПОСЕБНИ НАГРАДИ (плакета) – одлука на интернационалното жири
НАГРАДА ЦИЦО* за македонски карикатурист (плакета) – одлука на Советот на ОСТЕН
* Во чест на големиот македонски карикатурист Василијe Поповиќ – Цицо

Симнете ја ПРИЈАВАТА ЗА УЧЕСТВО, поплнете ја, пријавете се, следете нé на  FB  и не заборавајте оваа информација да ја споделите со вашите колеги и пријатели.  За повеќе информации на www.osten.mk и секогаш можете да не контактирате на cartoons@osten.com.mk. ВЕ ОЧЕКУВАМЕ !!!