УМЕТНОСТА ГО ОБЕДИНУВА СВЕТОТ - Меѓународна заедничка изложба како паралелен настан на Венециското биенале на архитектура 2023 година

20 мај – 24 јуни 2023 година | Палацо АЛБРИЦИ-КАПЕЛО, Венеција
ОТВОРАЊЕ: 20 мај (саб.) 2023 година во 17 часот.
Говор за добредојде: г-ѓа Невија КАПЕЛО, претседател на Германско-италијанското друштво во Венеција
Музичка програма: Лилијана БЕРНАРДИ, виолина и Масимо НЕГРИ, пијано со музика на Ф. Шуберт, Р. Сент Саенс, Ц.А.Де Бериот, С.
Уметници кои учествуваат (по азбучен редослед на презимињата):
Клара АФОНСО, Португалија | Патриција Казагранда, Германија | Арлета Чехиќ, Босна и Херцеговина | Јулија ДУАЧЕНКО, Русија | Кенрио Хара, Јапонија | Марко Кусмук, Србија | Владимир МАРТИНОВ, Русија | Ана Монтанаро, Италија | Марија ПАВЛОВСКА, С. Македонија/САД | Дима СУХОВ, Русија | УЛАН, Русија | Хелга ЕЛБЕН, Германија
Специјален гостин: МИЦКО Мице Јанкуловски, Н. Македонија
Организатори
Германско-италијанско друштво - ACIT (Associazione Culturale Italo-Tedesca) во Венеција по идеја на Маријана ГНЕЗДИЛОВА, Русија, во соработка со OKXSA Projects (Оксана Жудина Бого, претседател и основач), ОСТЕН АРТ Скопје (Корнелија Конеска, директор) и СНЕГ Галерија Москва (Александар Филипов, директор)
Поддржувачи
Под покровителство на Генералниот конзулат на Сојузна Република Германија, Милано | Во соработка со АГИМУС Венеција | Посебна благодарност до Гете Институт Италија за големиот придонес во реализацијата на проектот
За изложбата
Корнелија Конеска (куратор и директор на ОСТЕН АРТ Скопје)
Уметноста има моќ да ги надмине јазичните и културните бариери. За разлика од јазикот, кој може да биде извор на поделби и недоразбирања, уметноста е универзален јазик што може да го разберат и да го разменат луѓето од сите сфери на животот. Таа може да помогне да се разбијат стереотипите и заблудите преку презентирање алтернативни перспективи и славење на различноста. Уметноста може да не поврзе со нашите заеднички искуства, потсетувајќи нè на заедничките работи и вредностите што ги споделуваме, градејќи мостови меѓу различните заедници и создавајќи простори за дијалог и за разбирање.
Во последниве години, технологијата исто така одигра значајна улога во обединувањето на луѓето преку уметноста. Платформите за социјални медиуми како Instagram и TikTok создадоа нови можности за уметниците да ги споделат својите дела со публиката ширум светот. Виртуелните изложби и изведби им овозможија на луѓето да ја искусат уметноста од удобноста на нивните домови, без оглед на географската локација. Овие технологии создадоа нови можности за соработка и меѓукултурна размена, отворајќи нови патишта за уметничко изразување и поврзување.
Сепак, меѓународните уметнички изложби остануваат да бидат светилник на уметноста што придонесува за зближување на луѓето во заедничка визија за подобар свет, обезбедувајќи надеж и инспирација за иднината.
Сликите изложени во прекрасната Палацо Албрици-Капело сместена во срцето на меѓународната уметност - Венеција, прикажуваат дела кои претставуваат широк спектар на стилови и традиции, од апстракција до фигурација, од традиционална уметност до поп-арт. И покрај нивната различност, сите овие дела имаат заедничка нишка: тие комуницираат со универзален јазик кој зборува за човечката состојба, без разлика од каде доаѓаме или во што веруваме.
Секоја слика на оваа изложба покажува како уметноста може да биде катализатор за поврзување, комуникација и разбирање. Преку универзалниот јазик на боја, форма и емоции, овие дела нè повикуваат да го видиме светот низ нови очи и да ја цениме убавината и сложеноста на светот што го споделуваме.
Во свет кој често се чувствува поделен на толку многу нивоа, изложбата „Уметноста го обединува светот“ нè потсетува на моќта на уметноста, и покрај се, да нè зближи и да создаде чувство на заедништво. Се надеваме дека посетителите ќе ја напуштат оваа изложба инспирирани, издигнати и поврзани со глобалната заедница на љубители на уметноста кои ја споделуваат нашата страст за креативност и убавина. 
Зашто, најпосле, преку обединувањето, уметноста ќе го спаси светот!
 

Галерија