Павле КУЗМАНОСКИ - УМЕТНИК НА ГОДИНАТА 2014

Кузманоски е роден во 1939 година, во Тетово. Завршил школа за применета уметност во Скопје. Има дипломирано на Академијата за применети уметности во Белград, отсек сликарство. Учествувал на преку 30 меѓународни ликовни колонии, а до сега приредил 40 самостојни ликовни изложби во земјата и во странство. Учествувал и на преку 250 колективни ликовни изложби во земјата и во странство. Добитник е на Наградата УМЕТИК НА ГОДИНАТА 2014 на манифестацијата ОСТЕНОВИ УМЕТНИЦИ НА ГОДИНАТА.