Стоимен СТОИЛОВ - ГРАН ПРИ

Стоилов е роден во Варна, Бугарија во 1944 година. Дипломирал на Ликовната академија во Софија, Бугарија во 1972. Во 1991, неговото студио во Варна гори до темел и многу дела се неповратно изгубени. Од тогаш се преселува во Виена (Австрија).
Има организирано голем број самостојни изложби во Австралија, Австрија, Бугарија, Канада, Република Чешка, Франција, Финска, Германија, Ителија, Јапонија, Луксембуг, Норвешка, Русиија, Словачка, Шведска, Швајцарија и САД.
Неговите дела се наоѓаат во многу музеи и приватни колекции ширум светот, како: Музејот Албертина, Виена; Националната галерија во Софија; Националната библиотека на Франција, Париз; Музеј на уметноста, Вила Меркел, Еслинген, Германија; Музејот на Пушкин, Москва; Конгресната библиотека во Вашингтон ДЦ, САД; Јавната библиотека во Њујорк, Универзитетот Принстон; Универзитетот Јејл, итн. 
Добитник е на ПРВА НАГРАДА на ОСТЕН БИЕНАЛЕ НА НАГРАДЕНИ АВТОРИ 2013.

Поврзани блог статии