Изложба „ОСТЕН БИЕНАЛЕ на ЦРТЕЖ Скопје 2020 - НАГРАДЕНИ УМЕТНИЦИ и ФИНАЛИСТИ“

ОСТЕН БИЕНАЛЕ на ЦРТЕЖ Скопје 2020 - ИЗЛОЖБА на НАГРАДЕНИ УМЕТНИЦИ и ФИНАЛИСТИ
18 февруари - 18 март 2021 во Националната галерија на С. Македонија - мултимедијален центар „Мала станица“


На ОСТЕН БИЕНАЛЕТО на ЦРТЕЖ Скопје 2020 учествуваа 260 уметници од 44 земји со 819 дела! Од нив, од страна на селекторот на Биеналето, Емил Алексиев, С. Македонија, во потесен избор влегоа 135 уметници, а од нив 75 беа избрани за финалиста. Од финалистите, меѓународното жири: Катрин Бекер, Германија (уметнички директор на Центарот за современа уметност „Киндл“, Берлин), Ларс Курулф Милер, Данска (директор на музејот „Борнхолмс“) и Жолт Петрани, Унгарија (раководител на одделот за современа уметност во Националната галерија на Унгарија во Будимпешта) http://www.osten.mk/obc-2020-ziri/ - одлучуваа за наградите.

Награди за кои одлучува Советот на амбасадори на ОСТЕН, на ОСТЕН БИЕНАЛЕТО на ЦРТЕЖ Скопје 2020

ГРАН ПРИ за животно остварување - Илја и Емилија КАБАКОВ, Русија / САД

Награда СВЕТСКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО - Оскар КОКОШКА, Австрија 

ПОСЕБНО ГРАН ПРИ за извонредни уметнички остварувања - Јоргос КСЕНОС, Грција

ПОСЕБНО ГРАН ПРИ за извонредни уметнички остварувања - Таки ПАВЛОВСКИ, С. Македонија
 
Награди во соработка на САВУ (Светската асоцијација за визуелни уметности)

Награда УМЕТНИК на СВЕТОТ - Ецио ГРИБАЛДО, Италија

Награда РЕМБРАНТ за извонредност во уметноста - МИЦКО Мице Јанкуловски, С.Македонија

Награди од меѓународното жири:

ПРВА НАГРАДА за ЦРТЕЖ – Лубош ПЛНИ, Чешка
ПРВА НАГРАДА за ГРАФИКА – Андреас ТОМБЛИН, Кипар
ПРВА НАГРАДА за ОРИГИНАЛНОСТ – Атанас АТАНАСОСКИ, С. Македонија
ПРВА НАГРАДА за ОРИГИНАЛНОСТ – Ева ФРАНЦОВА, Чешка
ПРВА НАГРАДА за МЛАД АВТОР – Мациеј ИГНАТОВСКИ, Полска
ПОСЕБНА НАГРАДА од ЖИРИ – Катаржина ЛИШКОВСКА, Полска
ПОСЕБНА НАГРАДА од ЖИРИ – Моника ВАЊУРА-КУРОСАД, Полска
ПОСЕБНА НАГРАДА од ЖИРИ – Мајкл ЗЕНГ, САД
ПОСЕБНО ПРИЗНАНИЕ од ЖИРИ – Лидија ПЕРОТИ, Италија
ПОСЕБНО ПРИЗНАНИЕ од ЖИРИ – Страхил ПЕТРОВСКИ, Северна Македонија
 
Награди на Советот на ОСТЕН:
НАГРАДА ЗЛАТЕН ОСТЕН – Мустафа АРАПИ, Албанија
НАГРАДА ЗЛАТЕН ОСТЕН – Марион КАЛИЕС, Германија
НАГРАДА ЗЛАТЕН ОСТЕН – Кенрио ХАРА, Јапонија
НАГРАДА ЗЛАТЕН ОСТЕН – Зоран МИШЕ, Бугарија
НАГРАДА ЗЛАТЕН ОСТЕН – Теја ТЕГЕЉ, Словенија

НАГРАДА ОСТЕН – Софија АНТОНАКАКИ, Грција
НАГРАДА ОСТЕН – Ева ХНАТОВА, Словачка
НАГРАДА ОСТЕН – Биљана ЈЕВТИЌ, Србија
НАГРАДА ОСТЕН – Уши ЛУДЕМАН, Германија
НАГРАДА ОСТЕН – Владимир ПАУН ВРАПЧИУ, Романија

НАГРАДА ОСТЕН за ИНДИВИДУАЛНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ – Гоце БОЖУРСКИ, С. Македонија

НАГРАДА ОСТЕН за НАЦИОНАЛНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ – Грција (Национален селектор: Марина Гонта)
ПОСЕБНА НАГРАДА ОСТЕН (од националниот селектор на Грција) – Харис КОНДОСФИРИС
ПОСЕБНА НАГРАДА ОСТЕН (од националниот селектор на Грција) – Ставрос Панагиотакис
 
 
Наградите од жирито и ОСТЕН официјално се соопштени и доделени на 18 март (четврток) 2021 | 19 ч. во Националната галерија на С. Македонија - мултимедијален центар „Мала станица“. Со овој настан, на кој се промовирани каталогот на ОСТЕН БИЕНАЛЕ на ЦРТЕЖ Скопје 2020 и 1-то ОСТЕН АРТ ФЕСТИВАЛ 2021 - официјално се затвора ОСТЕН БИЕНАЛЕТО на ЦРТЕЖ Скопје 2020.
 
Изложени уметници

НАГРАДЕНИ АВТОРИ: Илја и Емилија КАБАКОВ, Русија / САД | Јоргос КСЕНОС, Грција | Таки ПАВЛОВСКИ, С. Македонија | Ецио ГРИБАЛДО, Италија | МИЦКО Мице Јанкуловски, С. Македонија.

75 ФИНАЛИСТИ: Василис АЛЕКСАНДРУ, Грција | Софија АНТОНАКАКИ, Грција | Макико АОКИ, Јапонија | Мустафа АРАПИ, Албанија | Ивора АРСЕНОВИЌ, Србија | Давид АТАНАСОСКИ, С. Макеоднија | Атанас АТАНАСОСКИ, С. Македониај | Госија БАРТОСИК, Полска | Соња БЕНСКИН МЕШЕР, Обединето Кралство | Бежан БЕЖАНОВИЌ, Холандија | Гоце БОЖУРСКИ, С. Македонија | Мирослав БРОС, Словачка | Марион КАЛИЕС, Германија | Алекс КЛОСЕ, Канада | Мациеј ДУРСКИ, Полска | Нермин Јагмур ЕРМАН, Турција | Eва ФРАНЦОВА, Чешка | Манолис ГИАНАДАКИС, Грција | Златко ГЛИГОРОВ, С. Македонија | Елена ГЛУТ, Германија | ГРАБУЛОСКИ / БЛАЖЕСКА / ГРАБУЛОСКИ, С. Македонија | Кенрјо ХАРА, Јапонија | Милан ХНАТ, Словачка | Ева ХНАТОВА, Словачка | Мациеј ИГЊАТОВСКИ, Полска | Биљана ЈЕВТИЌ, Србија | Калиопи (Кали) КАСТОРИ, Грција | Михел КОКИНОС, Грција | Харис КОНДОСФИРИС, Грција | Марија КОНЕСКА, С. Македонија | Лукаш КОЊУШИ, Полска | Лин ЛАНГТОН, Обединето Кралство | Евагелос ЛИУГАС, Грција | Уши ЛУДЕМАН, Германија | Михаел ЛУЖИЦА, Словачка | Катаржина ЛИШКОВСКА, Полска | Нобухиро МИДО, Јапонија | Емили МИЛЕР, Ирска | Зоран МИШЕ, Бугарија | Себастијан МУГ, Шведска | Александер МИЈАК, Полска | Сандра НИКАЦ, Србија | Ацуко НОМУРА, Јапонија | Херман НОРДЕРМЕР, Холандија | Брендеа Октавијан Мијаи КОСМИН, Романија | Роберто Октавио П. ЏОРЦ, Mексико | Ставрос ПАНАГИОТАКИС, Грција | Магдалена ПАРФИНЈУК, Полска | Владимир Паун ВРАПЦИУ, Романија | Марија ПАВЛОВСК, САД | Лидија ПЕРОТИ, Италија | Страхил ПЕТРОВСКИ, С. Макеоднија | Емилија ПИТУЧА, Полска | Ана ПЛАВИНСКАЈА, САД | Лубош ПЛНИ, Чешка | Ивана РАДОВАНОВИЌ, Србија | РИЕДСТРА, Холандија | Наталија САЈЕВИЦ, Полска | Јарослав САНКОВСКИ, Полска | Мира САТРИЈАН, САД | Томас ШЕРЕР, Словачка | Хелен ШУЛКИН, Германија | Славчо СПИРОВСКИ, С. Македонија | Рената ШУЛЧИНСКА, Полска | Ана ТАРНОВСКА, Полска | Теја ТЕГЕЉ, Словенија | Андреас ТОМБЛИН, Кипар | Јорго ЦАКИРИС, Грција | Кристина ЅАНИ, Грција | Доминик ВАН ОСТА, Белгија | Василис ВАСИЛАКАКИС, Грција | Константинос ВЕРУТИС, Грција | Моника ВАНЈУРА-КУРОСАД, Полска | Мајкл ЗЕНГ, САД

54 ГРЧКИ УМЕТНИЦИ – носители на ПОСЕБНАТА НАГРАДА на ОСТЕН за НАЦИОНАЛНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ на Грција (националниот селектор Марина ГОНТА): Оливија АФИОНИС | Василис АЛЕКСАНДРУ | Софија АМПЕРИДУ | Јоанис АНАСТАСИУ | Василис АНГЕЛОПУЛУС | Софија АНТОНАКАКИ | Катерина БАЛОДИМУ-СТАТАТУ | Василики БЛОКУ | Агхела КРИСОВИЦАНУ | Мари-Кристин ДАПОЛА БОСИ | Ставрос ДИЦИОС | Апостолис ФИЛИПУ | Стефанос ФОЛИНАС | Гилда ФРУМКИН | Ефи ФАНК | Пенелопе ГАИТИ | Евангелиа ГЕРАКИ | Манолис ГИАНАДАКИС | Јоргос ХУНДАЛАС | Василики ИЛИАКОПУЛУ | Илиас КАРАЛИС | Калиопи (Кали) КАСТОРИ | Василис КАВУРИДИС | Панос КИОКИОС | Михел КОКИНОС | Харис КОНДОСФИРИС | Kонстантинос КОСТУРОС | Марина КУЦОСПИРУ | Деспина КУВАЦУ | Кристина ЛАПА | Емануела ЛИАГУ | Евагелос ЛИУГАС | Александрос МАГАНИОТИС | Марија МАРАГУДАКИ | Марија Деметра (Диди) МУРДИНИС | Панајотис НЕЗИС | Сотирис ОИКОНОМИДИС | Ставрос ПАНАГИОТАКИС | Атанасиос ПАНАГИОТУ | Лукиана ПАПАДОПУЛУ | Михаил ПАРЛАМАС | Леонора ПЕТРОВСКА-ЛУЦИВ | Катерина РИБАЦИУ | Петр ШЕВЧЕНКО | Марина СТАТИ | Јанис СТЕФАНАКИС | Адамопулос ТЕРЗАНИ | Јорго ЦАКИРИС | Елени ЦИЛИЛИ | Кристина ЅАНИ | Василис ВАСИЛАКАКИС | Константинос ВЕРУТИС | Клио ВЛАХУ | Јоргос КСЕНОС

Галерија