СООПШТЕНИЕ за ЈАВНОСТ

СООПШТЕНИЕ за ЈАВНОСТ
15.3.2022 (вторник), 10:30 ч.,
Галерија ОСТЕН, Скопје

За ОСТЕН Скопје Корнелија КОНЕСКА – извршен директор на ОСТЕН
Ангела КОСТОВА – координатор на ОСТЕН БИЕНАЛЕ на ЦРТЕЖ

Објава на одлуката од Советот на амбасадори на ОСТЕН за главните награди на ОСТЕН БИЕНАЛЕТО на ЦРТЕЖ Скопје 2022:

Добитник на ГРАН ПРИ за животно остварување е Јозеф КОШУТ, САД (Joseph KOSUTH, USA) – амерички уметник и теоретичар, основач и водечка фигура на концептуалната уметност.

Наградата СВЕТСКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО се доделува на Харменсон фон Рајн РЕМБРАНТ, Холандија (Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Netherlands) – еден од најголемите визуелни уметници во светската историја на уметноста и најважниот во холандската историја на уметност.

Повеќе:
www.osten.mk/nagradi-2022/
 

Галерија