Цртеж

Наградени автори

Гран При за животно остварување - Марина АБРАМОВИЌ 

Награда Светско културно наследство - Јоан МИРО [1893-1983] Шпанија 

Награди од САВУ (Светска асоцијација за визуелни уметности)
Уметник на светот - Пјер ПИНОНЧЕЛИ (Франција) 
Уметник на светот - Сафет ЗЕЦ (Босна и Херцеговина) 

Посебно признание од жири за исклучителни уметнички достигнувања
Душан ПЕРЧИНКОВ (Македонија) 

ПРВИ НАГРАДИ 
Прва награда за цртеж - Ана ПЛАВИНСКАЈА (САД) 
Прва награда за сликарство на хартија - Јармила ВЕШОВИЌ РУС (Франција) 
Прва награда за графика - Бранислав БРКИЌ (Србија) 
Прва награда за оригинално дело на хартија - Игор ЈОСИФОВ (САД) 
Награда за млад уметник - Александра КОСОН (Полска) 

Награди ЗЛАТЕН ОСТЕН 
Лукаш ГЈЕРЛАК (Полска) 
Игор ЛЕКШИЌ (Хрватска) 
Соња Б. МЕШЕР (Обединето кралство) 
Трајана ПАНАЈОТОВА (Бугарија) 
Ирена ПАУНОВИЌ (Србија) 
Клаудија ЗАВАДА (Полска) 

Посебно признание од жири 
Александар РАФАЈЛОВИЌ (Црна Гора) 

Посебни награди од жири 
Горан МЕНКОВ (Македонија) 
Алирио Хозе ИНФАНТЕ ЛОПЕЗ (Венецуела) 
Рајко ПОПИВОДА (Србија)

Награда ИМАФ (Интернационална фондација за музика и уметност)
Анка БУРИЌ (Црна Гора) 


НАГРАДИ ОД ОСТЕН

Посебно признание на ОСТЕН за национална колекција  - Национална колекција на ЦРНА ГОРА 
Посебно признание на ОСТЕН за легат - Венцеслав АНТОНОВ (Бугарија) 
Посебно признание на ОСТЕН за извонредно уметничко достигнување - Драган КАРАЏИЌ (Црна Гора)
 

Награда ОСТЕН
Трајче БЛАЖЕВСКИ (Македонија)
Евгенија ДЕМНИЕВСКА (Франција)
Ирена ГАПКОВСКА (САД/Македонија)
лександар ЈАНКУЛОВСКИ (Македонија)
Ваватум ТЕНГАИ (Тајланд)