Цртеж

ОСТЕН БИЕНАЛЕ НА ЦРТЕЖ Скопје 2012

На конкурсот за учество се пријавија околу 400 уметници, со над 990 дела, од 46 земји од светот. 
За наградите одлучувше интернационално жири, во состав:

Николас Тау, САД, претседател
(доверител и програмски директор на ИМАФ (Интернационална фондација за музика и уметност)

Барнаби Рајт, Велика Британија, член
(Даниел Катц куратор на уметноста на 20.век на Корталд Институтот за уметност)

Павле Пејовиќ, Црна Гора, член
(директор на Националниот музеј на Црна Гора и редовен професор на Факултетот за ликовни уметности, Цетиње)

Наградени автори

ГРАН ПРИ за животно остварување – КРИСТО, САД.
Наградата светско културно наследство – ДИМИТАР ПАНДИЛОВ, Македонија.
 

Први награди

Прва награда за концепт - Виталиј КОМАР, САД 
Прва награда за графика - Јиржи АНДЕРЛЕ, Република Чешка
Прва награда за цртеж - Златко ГЛАМОЧАК, Црна Гора
Прва награда за сликарство на хартија - Роберт ДАНДАРОВ, САД
Прва награда за уметност од хартија - Јеонг Мин СУХ, Јужна Кореа
Прва награда за млад уметник - Благојче Бане Наумоски, Македонија


Награда ЗЛАТЕН ОСТЕН

Марк ФРИЗИНГ, Луксенбург
Мулио ГУНАРСО, Индонезија
Тијана КОЈИЌ, Србија
Каи САВЕЛБЕРГ, Германија
Ева ХНАТОВА, Република Словачка
Иван ГАРДЕА, Мексико
 

Посебни награди од жири

Доне МИЛЈАНОВСКИ, Македонија
Ала ГЕОРГИЕВА, Бугарија
Кристл-Андреа ШТАЈЕР, Германија.
 

Посебни признанија од жири

Адолф БОРН, Република Чешка
Глигор ЧЕМЕРСКИ, Македонија
 

Посебно признание од ОСТЕН – Гласник на фантастичен реализам

Ернст ФУКС, Австрија
 

Посебно признание од ОСТЕН за проект

Еди РАМА & Андри САЛА, Албанија
 

Посебни награди од ОСТЕН

АРИНА, Велика Британија
Владимир ГЕОРГИЕВСКИ, Македонија
Анка БУРИЌ, Црна Гора
Зоран МАЛИНОВСКИ, САД
Атанас БОТЕВ, Македонија