Цртеж

ОСТЕН БИЕНАЛЕ НА ЦРТЕЖ Скопје 2009

Нашата идеjа и потреба за организирање на Светска галерија на цртеж започна да се остварува со пристигнувањето на делата на уметници од сите страни на светот. Светскиата галерија на цртеж - Скопје 2009 е охрабрување дека таа наша потреба е заедничка. Визијата која како организатори ја имаме, е да потикнеме предизвици уметниците преку своите дела не само да се натпреваруваат, туку и да ја стимулираат креативната, спонтаната, тактилната и природната непосредност, паралелно да се развиваат со благодетите и искушенијата на човештвото во дигиталната епоха. Среќни сме поради големиот одѕив на уметниците и поради цртачките мајсторства во делата на уметниците кои ги доживуваме како наша духовна заедница. Нашите намери се да растеме со искуствата и идеите што ги добиваме и од делата на уметниците. Уметникот е во релација, комуникација и интеракција со се што го опкружува, но неговата личност треба да го има примарниот респект за да се разберат крајно суптилните нијанси при создавањето.

Затоа, како организатори наградите не ги поставивме во степенасто рангирање. Покрај Гран при за животно дело, ни се отвара прашањето и за Гран при за уметничко остварување на годината, додека наградата Светско културно наследство е наше оддавање на почит кон делото на уметник чии идеи и дела се релевантни за светската историја на уметноста.

Наградени автори:
Гран при за животно дело - ЈОЖЕ ЦИУХА, Словенија
Награда Светско културно наследство - ВИКТОР ВАЗАРЕЛИ, Унгарија

 Први награди:

Прва награда за уметничка изведба - ПЕТЕР ХЕЈДЕК, Германија
Прва награда за тема - СТЕФАН БЕРГЕР, Шведска
Прва награда за футуризам - ВАСКО ТАШКОВСКИ, Македонија
Прва награда за фантазија - ПАВЕЛ ВОРХОЛ, Полска 
Прва награда за иновативна идеа - МИЛИВОЈ ХУСАК, Република Чешка

Специјални признанија на жири комисијата:

СТАСИС АУКШТОЛИС, Литванија                             
СОНГ ЈИ КСИН, Кина НИКОЛА МИЛУНОВИЌ, Србија
ИРИНА ЈЕЛАГИНА, Русија
НИКОЛАЈ ЈОРДАНОВ БУЗОВ, Бугарија
ХУГО ЕНРИКЕ ДИНЗЕЛБАЧЕР, Аргентина
                                                                
Специјално признание на жири комисијата за графика:
КУДОУ ТАДАТАКА, Јапонија

Награди на ОСТЕН:
                                        
СОЛ КЈОК, САД
ДОНЕ МИЛЈАНОВСКИ, Македонија
СТЕФАН ХАЏИ НИКОЛОВ, Македонија
ЈАНИС СТЕФАНАКИС, Грција
ЈОРДАН МАНАСИЕВСКИ, Македонија