Цртеж

ОСТЕН БИЕНАЛЕ НА ЦРТЕЖ Скопје 2010

За ОСТЕН - уметност на хартија и Светската галерија на цртеж - Скопје 2010, задоволство е што меѓу многуте мајстори на цртежот го имаме францускиот уметник по потекло од Србија, Владимир Величковиќ.
Големиот интерес за цртежот меѓу уметниците не поттикна да направиме неколку нови чекори со кои ги реализираме нашите развојни проекции. Покрај можноста преку посебно признание да го истакнеме учеството на уметници од одредена културна средина, покрај признанијата за млади автори, за уметниците во чии опуси цртежот има значајно и уметнички верифицирано место, ОСТЕН - уметност на хартија, во рамките на Светската галерија на цртеж, доделува и награди во вид на престој на уметници во Македонија.
Значаен чекор во нашиот развој е формирањето на Меѓународниот институт на уметноста на хартијата со седиште во Охрид, во градот кој има централно место за развојот на словенската писменот. Кон оваа иницијатива се прилучија и меѓународните ликовни институции како што се Биеналето на графика - Варна, Бугарија, Фондацијата Василиј Кандински - Москва, Русија, Триеналето на графика - Битола, Македонија.

Следниот наш чекор е формирањето на Музеј на цртеж, што ќе отвори нови предизвици и за уметниците и за нас како организатори.

Наградени автори:

Гран при за животно дело - ВЛАДИМИР ВЕЛИЧКОВИЌ, Франција
Награда Светско културно наследство - ПАБЛО ПИКАСО, Франција

Прва награда за футуризам – ХЈУН ЈИН КИМ, Тајван
Прва награда за експресија – ГЛИГОР ЧЕМЕРСКИ, Македонија
Прва награда за уметничка изведба – ЉУБОДРАГ ЈАНКОВИЌ ЈАЛЕ, Србија
Прва награда за фантазија – ШТЕФАН ПЛАНИНЦ, Словенија
Прва награда за тема – ПАВЛЕ КУЗМАНОВСКИ, Македонија
Прва награда за графика – АГАТА ГЕРЧЕН, Полска

Награди Златен ОСТЕН:

ПАВЕЛ ВАРХОЛ, Полска
ВАСКО ТАШКОВСКИ, Македонија
ПАОЛО ЧАМПИЊИ, Италија
ПЕТЕР ХАЈДЕК, Германија
КУДОУ ТАДАТАКА, Jапонија
СТЕФАН БЕРГЕР, Шведска

Посебни награди:

Награда за уметноста на рачно изработена хартија - СИМОН ШЕМОВ, Македонија
Специјална награда за оригинален израз - УРОШ ТОШКОВИЌ, Србија
Награда за колекција на дела од негови студенти - проф. КИМ СЕУНГ ЈОН, Кореа
Награда за млад автор од колекцијата на Ким Сеунг Јон - ПАИК СУ ЈЕОНГ, Кореа
Награда за млад автор - ТАТЈАНА МАНЕВА, Македонија
Награда за национална колекција - ПОЛСКА

Награди на ОСТЕН:

БОЖИДАР ДАМЈАНОВСКИ, Србија
ЏОНАТАН МЕДИНА ФУРУЈАМА, Бразил
АНТОАНЕТА АБАЏИЕВА, Бугарија
РОСИЦА ЛАЗЕСКА, Македонија