Карикатура

Прва селекција

99 карикатуристи одбрани во првата селекција се застапени со репродукција во каталогот на 42-рата Светска галерија на карикатури - Скопје 2014
АВСТРАЛИЈА
Луис Пол
АВСТРИЈА
Клаус Питер
АЗЕРБЕЈЏАЈН
Сејран Каферли
БЕЛОРУСИЈА
Олег Гутсол
Виталиј Бондар
БЕЛГИЈА
Филипе Босенс
Лук Дешмаекер
Лук Вернимен
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Божидар Божо Стефановиќ     
БРАЗИЛ
Ерико Ајрес
БУГАРИЈА
Лубомир Михаилов
Цочо Пеев
Трајко Попов
Ириен Трендафилов
Иваило Цветков
КИНА
Гаи Гуибао
Фенг Гуибо
Ли Куи Џун
Пеи Донг Лоу
КОЛУМБИЈА
Раул Фернандо Зулета
ХРВАТСКА
Слободан Бутир
Иван Харамија
Драгутин Дадо Ковачевиќ
Никола Листеш
Дамир Новак
Среќко Пунтариќ
КУБА
Рамзес Моралес Изкуердо
ЧЕШКА
Јири Новак
Јири Срна
Томаш Трунечек
ЕГИПЕТ
Весам Калил
ЕСТОНИЈА
Едуард Тур
ГЕРМАНИЈА
Франк Хофман
ИНДОНЕЗИЈА
Дарсоно
ИРАН
Марзи Реза
Рамин Реза
Шахрам Реза
ИЗРАЕЛ
Григори Кац
Борис Еренбург
ИТАЛИЈА
Паоло Далпонте
Маријаграција Џио Кваранта     
КАЗАХСТАН
Галим Боранбаев
КОСОВО
Агим Красничи Краги
МАКЕДОНИЈА
Тоде Блажевски
Сунчица Божиновска
Гаврил Докулески
Спиро Џајков
Мице Јанкуловски
Златко Крстевски
Илија Максимоски
Миле Манчевски
Петар Митров
ЦРНА ГОРА
Дарко Дрљевиќ
Лука Лагатор
ХОЛАНДИЈА
Мартијн Корнелисен
ПОЛСКА
Малгоржата Табака
Вознијак Збигњев
РОМАНИЈА
Константин Циосу
Павел Константин
Чиореан Корнел - Марин
Андреи Септимиу Мисаила
Леонте Настасе
РУСИЈА
Валентин Дружинин
Владимир Какалов
Анатолиј Радин
СРБИЈА
Сава Бабиќ
Александар Блатник
Милан Буковац
Игњат Гатало
Миланко Каличанин
Васо Крчмар
Милан Личина
Милета Милорадовиќ
Слободан Обрадовиќ
Слободан Срдиќ
Југослав Влаховиќ
Владо Волаш
СЛОВАЧКА
Лубомир Котрха
Владимир Павлик
Камил Вејнер
СЛОВЕНИЈА
Зоран Јосиќ Зорцис
ТАЈЛАНД
Бењасит Туминг
ТУРЦИЈА
Ахмет Ајканат
Ердоган Басол
Муса Ѓумуш
Халит Куртулмуш
Ерај Озбек
Осман Гурал Суроглу
УКРАИНА
Валериј Чмјариов
Алексеј Микхај Иусев
Мукола Капуста
Константин Казанчев
Владимир Казаневски
Валериј Момот
Генадиј Назаров
Сергеј Семендјаев
САД
Алберто Херез
Освалдо Лаино
УЗБЕКИСТАН
Макмудјон Ешонкулов